Waarom heeft mijn hond jeuk?

Heeft jouw hond een geïrriteerde huid waaraan hij blijft krabben, likken of bijten? Je maakt je zorgen en vraagt je af wat er achter het huidprobleem van je hond zit. Want zeg nu zelf jeuk kan zeer frustrerend zijn! In deze blog leggen we uit hoe het kan dat honden sneller last hebben van huidirritaties dan mensen en wat je kan doen als je hond last heeft van huidirritaties. 

 

Hoe ontstaan huidirritaties 


Honden zijn van nature nieuwsgierig. Door tijd buiten door te brengen, krijgen ze de kans om op onderzoek uit te gaan, te bewegen en interactie te hebben met andere honden en mensen. Hierdoor worden ze op natuurlijke wijze blootgesteld aan omgevingsfactoren.

Buiten komen onze honden in contact met bacteriën, schimmels en parasieten. Deze komen voor in de grond, het gras en in het water. Wanneer deze bacteriën,schimmels of parasieten in contact komen met de hondenhuid kunnen zij huidirritaties veroorzaken. Dit leidt tot vaak tot jeuk waardoor je hond overmatig gaat krabben, likken of zelfs bijten. Dit activeert de huidirritatie waardoor deze verergert en er kale plekken en soms zelf wonden ontstaan. Dit vergroot de kans op infecties waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat waar je moeilijk uit komt en de symptomen verergeren. 

 

Waarom honden gevoeliger zijn voor huidinfecties

Dat de huid van honden gevoeliger is voor infecties, komt vooral door de speciale structuur en samenstelling van de huid. Deze is dunner en minder stevig dan onze huid. De huid van honden bestaat namelijk uit 2 tot 3 keer minder lagen huidcellen dan onze huid. Daarnaast vernieuwt de hondenhuid zich vaker, ongeveer om de 20 dagen. Hierdoor mist de huid van een hond grotendeels de beschermende hoornlaag van dode huidcellen, die bij mensen fungeert als een beschermende barrière tussen het lichaam en de externe omgeving. Hierdoor missen ze de huidlaag die het binnendringen van schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen en allergenen in de diepere huidlagen voorkomt. Dit zijn nu precies de micro-organismen die huidinfecties veroorzaken. Daarnaast heeft de vacht van de hond een lager zuurgehalte dan de menselijke huid. Hierdoor wordt een omgeving gecreëerd die de groei van bepaalde micro-organismen zoals bacteriën en schimmels bevordert, wat leidt tot een hoger risico op infecties.


De hondenvacht

Bij honden groeien meerdere haren uit samengesmolten haarzakjes (bij mensen groeit er één haar uit één haarzakje). Sommige van deze haren hebben een dikkere diameter (dekharen van de bovenvacht), terwijl de meesten een fijnere diameter hebben (ondervacht). 
Het haar van de hond groeit in cycli. Wanneer het een bepaalde lengte bereikt, die afhangt van de genetische kenmerken van de hond, stopt het met groeien, sterft het af en vallen de haren uit. De ruime haarfollikels van uitgevallen haren, vormen een uitstekend habitat voor bacteriën en schimmels waardoor ze zich makkelijk over het huidoppervlak kunnen verspreiden. Bovendien kan een hondenvacht vocht dicht bij de huid vasthouden, waardoor een warme en vochtige omgeving ontstaat. Dit kan de groei van micro-organismen bevorderen en de kans op huidinfecties vergroten.

 

Behandelen van huidirritaties

Als je merkt dat je hond van je huid geïrriteerd is doordat hij veel op 1 plek loopt te krabben, bijten of likken. Wellicht zie je zelfs kale plekken ontstaan! Dan is het altijd goed om met je dierenarts te overleggen en op zoek te gaan naar de oorzaak. Een gezonde hondenhuid vereist een huidverzorging die bij de soort past. Als je de basisprincipes van de huid van je hond kent, kunt je de behoeften beter begrijpen en betere beslissingen nemen over huid- en vachtverzorging. Doderm Hydro RepairGel is speciaal samengesteld voor de hondenhuid en ondersteunt de huid met een verzwakte huidbarrière die snel last heeft van irritaties en ontstekingen. Het doel is om een huid te creëren die bestand is tegen omgevingsfactoren, zodat jouw hond weer lekker in zijn vel zit! Wat onze huidgel uniek maakt is dat het gefilterde antistoffen uit het colostrum (biest) van koeien bevat, waardoor de huidirritatie op een natuurlijke wijze wordt ondersteund bij het herstel. Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel de jeuk van jouw hond kan verzachten? Lees dan onze pagina over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag!


Vergeet niet dat buitenactiviteiten onmisbaar zijn voor de gezondheid en het welzijn van onze honden, ondanks dat hun huid misschien vatbaarder is voor infecties dan die van ons.  Het doel van Doderm is een gezonde, tegen omgevingsfactoren resistente huid. Ga er lekker op uit met je trouwe viervoeter en geniet van de natuur! 

Hydro RepairGel Horse

Normale prijs
vanaf €27,50
aanbieding
vanaf €27,50
Normale prijs
eenheid prijs
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop nu