Hoe het werkt

Doderm eenvoudig uitgelegd

Maak kennis met het microbioom

In en op ons lichaam bevinden zich veel micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Dat is natuurlijk. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. Net zo als bij dieren.

Wanneer je microbioom beschadigd is, kunnen bacteriën daar naar boven komen, zoals bijvoorbeeld stafylokokken. De huid wordt ziek, als dat de hand uitloopt.

goede huid paard

Wat zijn stafylokokken?

Stafylokokken behoren tot de “gewone” huidbacteriën. Ze kunnen echter niet zomaar zelfstandig een infectie veroorzaken. Pas wanneer de huidbarrière is verstoord door omgevingsinvloeden zoals UV-straling of overmatig krabben, krijgen ze “toegang” tot het lichaam. Dit kan gebeuren door een verkeerde samenstelling van het huidmicrobioom (dysbiose). Dan neemt de kans op infectie toe.

Dit leidt tot een huid met een verzwakte weerstand, die vatbaar is voor infecties met bacteriën. De Stafylokokkengifstoffen veroorzaken vervolgens een huidontsteking.

Koeienmelk als immuunsysteem

In een koe zitten van nature heel veel stafylokokken! En in tegenstelling tot de mens krijgt het jonge dier tijdens de dracht geen afweerstoffen van de moeder via de placenta. Na de geboorte krijgt het kalf daarom zijn antilichamen via de melk (vooral de eerste melk): de biest of colostrum. Het kalf wordt beschermd tegen stafylokokken door vele antilichamen in de koemelk.

Antilichamen hechten zich met name aan de toxines en nemen het “wapen” weg van de bacterie. Daardoor krijgt de huid haar weerstand terug. De "goede" bacteriën keren terug en worden gevoed door onze huidgel, terwijl de "slechte" bacteriën verdwijnen. De PH-waarden in de huid worden weer in de juiste balans gebracht voor hond en paard.

Doderm gebruikt de melk vanaf de derde melking. Deze is een “afvalproduct” in de veehouderij en wordt meestal weggegooid. Voorzichtig gezuiverd en gefilterd, blijft de concentratie van zuivere (actieve) antilichamen over. Ze zijn veelzijdig en "intelligent": ze werken alleen tegen de bacteriën waar zij nodig zijn.

Meer ingrediënten

We gebruiken naast de koeienmelk andere natuurlijke ingrediënten om de huid te kalmeren en herstellen. We gebruiken onder andere honing, haver, calendula en vitamine A, E en B.

Lees op onze ingrediënten pagina alles over onze natuurlijke ingrediënten en hun werking!

Al onze ingrediënten >>

Ons streven

We streven naar het creëren van een evenwichtig ecosysteem, om te zorgen voor een gezondere wereld voor onze dieren, voor onze natuur en de volgende generatie.

We gebruiken grondstoffen die circulair zijn en vertrouwen op natuurlijke ingrediënten met ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de behoefte aan antibiotica sterk wordt verminderd.

Onze producten