Zonnebrand bij katten

De huid is het grootste orgaan van de kat en vervult allerlei belangrijke functies. Als jouw kat zonnebrand oploopt, raakt het microbioom van de huid verstoord, waardoor ook andere processen in het lichaam, zoals de weerstand, uit balans kunnen raken. In het ergste geval kunnen plaveiselcelcarcinomen ontstaan, een vorm van huidkanker bij katten. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je kat goed beschermd is tegen de zon.

zonnebrand bij katten

Symptomen zonnebrand

Zonnebrand bij katten kan in drie gradaties worden ingedeeld:

  • 1e graad: Milde roodheid van de huid.
  • 2e graad: Rode en pijnlijke huid. Er kan wat haarverlies zijn bij de oorranden en soms zijn deze gezwollen en pijnlijk.
  • 3e graad: De huid is diep verbrand en er is op die plek geen haar aanwezig. De huid kan wittig lijken. Als de zenuwen ook beschadigd zijn, is het niet pijnlijk.

Daarnaast zijn er ook aandoeningen zoals zonnedermatitis en plaveiselcelcarcinomen. Langdurige blootstelling aan de zon kan de huid chronisch beschadigen, wat te herkennen is aan verdikking en schilfering van de huid bij de oren. Dit veroorzaakt jeuk, waardoor je kat kan gaan krabben en met zijn kop kan schudden. Door overmatig krabben kunnen er kleine wondjes ontstaan, wat de huid vatbaar maakt voor infecties. 

In ernstige gevallen kan chronische beschadiging leiden tot plaveiselcelcarcinomen. Dit zijn kwaadaardige tumoren die eruitzien als wondjes met korstjes die steeds weer open kunnen gaan en niet genezen. Vooral bij katten met witte oren zien we roodheid, irritaties en haarverlies.

 

Verzorgen van zonnebrand 

Raadpleeg altijd je dierenarts als jouw kat zonnebrand heeft opgelopen. Bij 2e of 3e graads verbrandingen kan je dierenarts medicatie geven om de huid te verzorgen en te beschermen tegen infecties. Bij zware verbrandingen wordt soms een infuus gegeven. Denk je dat jouw kat plaveiselcelcarcinomen heeft, dan zal dit onderzocht en getest moeten worden.

Bij roodheid en irritatie door zonnebrand kan de huid goed verzorgd worden met Doderm Hydro RepairGel. Om de jeukende en geïrriteerde huid van je kat te ondersteunen, kun je deze 2x daags insmeren met onze Doderm Hydro RepairGel. Deze gel is speciaal samengesteld voor de kattenhuid en ondersteunt de huid met een verzwakte huidbarrière. Wat onze huidgel uniek maakt, is dat het gefilterde antistoffen uit het colostrum (biest) van koeien bevat, waardoor de huidirritatie op een natuurlijke wijze wordt ondersteund bij het herstel. De Hydro RepairGel is 100% natuurlijk en bevat geen antibiotica of corticosteroïden.

Oliën kunnen de verbranding van de huid door de zon versnellen. Zorg er dus in alle gevallen voor dat je een zonnebrandcrème over een huidverzorgingsproduct smeert.

 

Bescherm je kat tegen zonnebrand 

Om je kat te beschermen tegen zonnebrand, kun je een aantal dingen doen:

  • Houd je kat binnen op de dagen en tijden dat de zon het krachtigst is. De zon is op zijn sterkst tussen 10.00 en 16.00 uur. Houd er rekening mee dat ook op bewolkte dagen de UV-straling sterk kan zijn en verbranding kan optreden.
  • Houdt je kat van zonnebaden binnen achter het raam? Ook dan kan je kat verbranden. Doe de zonwering omlaag of plak UV-werende folie op de ramen.
  • Smeer de oren en neus van je kat in met een geschikte zonnebrandcrème. Dit is vooral belangrijk voor katten met witte oren en neus. Deze rassen hebben te weinig pigment en beschermende haren om zich tegen de zon te beschermen. Smeer bij voorkeur meerdere keren per dag.

 

Kat die aan het zonnen is

Geschikte zonnebrandcrèmes voor katten 

Katten staan erom bekend dat ze zichzelf goed wassen. Na het poetsen zullen ze ook hun pootjes weer aflikken. Daarom is het essentieel dat, wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt, deze veilig is voor je kat. De meeste humane producten zijn niet geschikt voor dieren. Vermijd bijvoorbeeld producten met octyl salicylate, homosalate, para-aminobenzoic acid of zink oxide omdat deze giftig kunnen zijn voor katten. Ook parfum is een boosdoener voor katten en kan jeuk veroorzaken.

 

Doderm Hydro RepairGel

Onze Doderm Hydro RepairGel kan bijzonder goed ingezet worden als verzorging bij een lichte verbranding van de huid. Het bevat als belangrijkste ingrediënt de antilichamen uit het colostrum (biest) van koeien. Daardoor krijgt de huid haar weerstand terug en worden de pH-waarden in de huid weer in de juiste balans gebracht.

Naast antilichamen uit colostrum bevat Doderm Hydro RepairGel alleen natuurlijke plantaardige oliën. Deze vetten worden door de eigen huidenzymen makkelijk afgebroken en kunnen zo daadwerkelijk worden opgenomen in de huid. Hierdoor regenereert de huid zichzelf en kan het zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Als laatste bevat Doderm Hydro RepairGel plantenextracten en vitamines die de zelfregeneratie van de huid ondersteunen, en zorgen de ceramiden ervoor dat de huidcellen bij elkaar blijven. Zo blijft de huid gehydrateerd en worden slechte bacteriën buiten de deur gehouden.

Preventie heeft natuurlijk altijd de voorkeur, dus zorg ervoor dat je kat goed beschermd is tegen zonnebrand. Houd je kat uit de zon of bescherm hem met een goede zonnebrandcrème.

Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt? Lees er alles over op onze “Hoe werkt het” pagina!

We hopen dat je door het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over zonnebrand bij katten. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag!

Hydro RepairGel Horse

Normale prijs
vanaf €27,50
aanbieding
vanaf €27,50
Normale prijs
eenheid prijs
Translation missing: nl.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop nu