Hotspots bij honden: oorzaken en behandeling

Veel honden krijgen er een keer mee te maken: een hotspot. Het is een pijnlijke plek die erg vervelend is voor je hond. Een hotspot is een huidontsteking die wordt veroorzaakt door overmatig krabben en likken. Vaak ligt jeuk hieraan dan ook ten grondslag. Deze jeuk zorgt ervoor dat je hond veel gaat krabben en likken. Een hotpot kan zich snel ontwikkelen, waardoor het lijkt alsof hij er “ineens” zit. Hoe hotspots ontstaan en hoe ze te behandelen zijn, vertellen wij je in deze blog!

 

Veel honden krijgen er een keer mee te maken: een hotspot. Het is een pijnlijke plek die erg vervelend is voor je hond. Een hotspot is een huidontsteking die wordt veroorzaakt door overmatig krabben en likken. Vaak ligt jeuk hieraan dan ook ten grondslag. Deze jeuk zorgt ervoor dat je hond veel gaat krabben en likken. Een hotpot kan zich snel ontwikkelen, waardoor het lijkt alsof hij er “ineens” zit. Hoe hotspots ontstaan en hoe ze te behandelen zijn, vertellen wij je in deze blog!

Oorzaak van een hotspot

Hotspots worden veroorzaakt door de overmatige verspreiding van bacteriën die de huid irriteren. Het constant krabben en likken van de plek is dé perfecte broedplaats voor bacteriën - vocht en warmte zijn namelijk de favoriete omstandigheden voor bacteriën. Honden die gevoelig zijn voor hotspots hebben vaak al een verstoord microbioom. Als de huid kaal en “rauw” wordt, is deze vatbaarder voor bacteriën, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Het kan zelfs gaan bloeden en er kan pus uitkomen. Nog belangrijker is om de reden te achterhalen waarom je hond jeuk heeft en dus zo gaat likken krabben. Jeuk is echter een symptoom en kan veel verschillende oorzaken hebben. In onze blog: “Help mijn hond heeft jeuk!” lees je alles over de oorzaken van jeuk bij je hond. 

 

Een hotspot behandelen

Wanneer je hond een hotspot heeft, is het belangrijk dat je voorkomt dat hij er nog aan gaat likken en krabben. Dit maakt de hotspot namelijk alleen maar erger. Je kan bij de dierenwinkel of dierenarts verschillende kragen kopen, zodat je hond er even niet bij kan. Daarnaast is het belangrijk dat de plek van de hotspot droog blijft, vocht zocht namelijk voor een aangenaam klimaat voor bacteriën. Ook is het noodzakelijk dat de plek naast droog ook schoon blijft. Dus spelen in de modder en zwemmen is niet verstandig. Je kunt de vacht rondom de plek ook een beetje knippen of scheren zodat er geen viezigheid in de vacht eromheen kan blijven hangen. 

 

Mocht de plek wel vies zijn, kun je hem met lauw water afspoelen en daarna de huid ondersteunen met Doderm Hydro Repair Gel. Wat onze huidgel uniek maakt, is dat het gefilterde antistoffen uit het colostrum (biest) van koeien bevat, waardoor de huidirritatie op een natuurlijke wijze wordt ondersteund bij het herstel.Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel de jeuk van jouw hond kan verzachten? Lees dan onze pagina over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag! 

 

Alle behandelstappen op een rij:

 

  • Voorkom verder likken en krabben;
  • Houd de hotspot droog en schoon;
  • Ondersteun de huid met Doderm Hydro RepairGel;
  • Schakel direct de dierenarts in als je hond ziekteverschijnselen vertoont, zoals lusteloosheid, niet eten/drinken, verhoogde temperatuur.

Het verschil met Doderm Hydro RepairGel

Van Mariska hebben wij een erg mooie review ontvangen. Haar hond Beike had namelijk een hotspot welke ze heeft ingesmeerd met Doderm Hydro Repair Gel. Lees hieronder de volledige review van Mariska, bekijk de voor en na foto’s en beoordeel zelf! 

Voor:

Na 7 dagen:

 

"Beike is een 11 jarige Friese Stabij. Ze heeft een dikke vacht waardoor ze vooral bij langere vochtige periodes last krijgt van hotspots. We hebben nu voor het eerst de Hydro RepairGel ingezet. Voorheen gebruikten we honingzalf maar dat smeerde niet heel fijn met haar lange haren. De plek hebben we geschoren en daarna een week lang dagelijks Doderm ingezet. Het resultaat: de huid is weer rustig en Beike likt er niet meer aan. Ook beginnen er weer nieuwe haartjes te groeien. Heel fijn product!"

Is een hotspot besmettelijk?

De hotspot zelf is niet besmettelijk, het ligt voornamelijk aan de oorzaak van de hotspot of dit wel of niet besmettelijk is. Heeft je hond overmatig lopen likken en krabben, omdat hij last heeft van vlooien of mijten? Deze parasieten kunnen makkelijk worden overgedragen naar andere honden, waardoor ook zij klachten kunnen ervaren, waarna er wellicht een hotspot kan ontstaan. Controleer je hond daarom regelmatig op vlooien en mijten en behandel tijdig als dit nodig is. 

Met de juiste behandeling zal een hotspot na ongeveer twee weken volledig verdwenen zijn. Wanneer een hotspot niet goed wordt behandeld, kan de ontsteking van huid verergeren en kan je hond er zelfs goed ziek van worden. Grijp dus op tijd in om erger te voorkomen. Raadpleeg voor de juiste behandeling altijd je dierenarts.

Hydro RepairGel Horse

Regular Price
from €27,50
Sale Price
from €27,50
Regular Price
Unit Price
Translation missing: en.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop nu