Zomereczeem bij paarden

Mok bij paarden

Mok bij paarden

Je kent het wel, de herfst doet zijn intrede en je ziet de eerste korstjes en schilfers in de kootholte van je paard verschijnen. Je baalt en denkt, het is weer zover: mijn paard heeft Mok. Mok is een erg vervelende aandoening voor paarden en is een verzamelnaam voor een huidontsteking aan de onderbenen van het paard. Jij als paardeneigenaar van een paard met mok hebt waarschijnlijk elke mokzalf op de markt al uitgeprobeerd. Maar niks lijkt echt te werken. In deze blog leggen we je uit wat Mok nu precies is en hoe je het kunt behandelen. 

 

Wat is Mok?

Mok is een huidontsteking in de kootholte van het paard die verschillende oorzaken kan hebben. De ernst van de mok kan per paard verschillen. Het is vaak te herkennen aan wondjes en korstjes. Wanneer je mok onbehandeld laat kan de ontsteking verergeren en vocht zich gaan ophopen in het onderbeen van het paard. Soms is er sprake van plooivorming en verdikking van de huid. Dit noemen we CPL (Chronisch Progressief Lymphoedeem), hierbij is vaak sprake van een onderliggende aandoening van bindweefsel en komt vaak voor bij koudbloeden met veel behang. 

 

Oorzaken van Mok

Mok kan verschillende oorzaken hebben maar wat er eigenlijk gebeurt is dat de huid beschadigd raakt waarna een bacteriële infectie optreedt. De oorzaken dat de huid beschadigd kan raken zijn:

    • Schurftmijt, deze mijten maken een kleine ingang in de huid waardoor bacteriën makkelijker kunnen binnendringen. 
    • Verminderde weerstand, wanneer de algehele weerstand van je paard minder is, kan hij zich minder goed beschermen tegen infecties. 
    • Natte stal, weide of paddock. Wanneer je paard met zijn benen in een natte omgeving staat, maakt dit de huid in kootholte week en raakt het microbioom van de huid verstoord. Hierdoor verliest de huid zijn natuurlijke weerstand en kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen, wat kan leiden tot een ontstekingsreactie. 
  • Zonnebrand, bij te veel blootstelling aan aan UV-straling in combinatie met foto-actieve stoffen uit voeding kan de huid verbranden en ook een vorm van mok optreden. Vaak zijn witte voeten hier gevoeliger voor, smeer deze dan ook in met een SPF factor als je paard hier gevoelig voor is. 
  • Overmatig wassen van de benen, wanneer je de benen van je paard vaak wast wordt de huid hierdoor ook weker en vatbaarder voor infecties. Moet je een bepaald been voor langere periode koelen ivm een blessure bijvoorbeeld? Droog het been dan na het afspoelen goed af. 
  • Insectenbeten, wanneer je paard gestoken is door een insect, is het microbioom van de huid op die plaats verstoord, waardoor het vatbaarder is voor infecties. Als dit in de kootholte of onderbeen van het paard gebeurt zit de plek dichter bij de grond en kunnen bacteriën vanaf de grond makkelijker bij de verstoorde plek komen en een ontsteking veroorzaken. 
  • Heeft jouw paard last van Mok, dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en neem contact op met de dierenarts. 

     

    Behandelen van mok

     

    Mokzalf

    Er zijn op de markt veel verschillende soorten mokzalf te koop. Mokzalf bevat vaak oliën op basis van mineralen. Deze minerale oliën vormen een laagje op de huid die voorkomen dat vocht uit de huid verdampt. De cellen van de opperhuid zwellen op en maken het oppervlak voller en gladder. Kleine beschadigingen verdwijnen, de huid ziet er op het oog gehydrateerd en verzorgd uit. Het grote nadeel hiervan is dat het laagje met minerale oliën die zich nu op de huid bevindt, ervoor zorgt dat de huid geen regulerende impulsen meer krijgt van buitenaf. Hierdoor vermindert de productie van huideigen waterbindende stoffen en huideigen vetten. Onder het laagje met minerale oliën wordt de huid eigenlijk alleen maar droger terwijl je dit aan de buitenkant niet ziet. 

     

    Corticosteroïden

    Naast deze “speciale” crèmes worden er door dierenartsen vaak zalfjes op basis van corticosteroïden voorgeschreven om mok te verhelpen. Deze corticosteroïden zijn effectief tegen huidontstekingen maar hebben helaas ook een aantal nadelen. Het eerste nadeel is dat huid dunner wordt en het natuurlijke afweersysteem van huid verzwakt. Hierdoor wordt de huid kwetsbaarder en vergroot het de kans op een schimmelinfectie. Dit is ook de reden dat je de zalf met een handschoen moet aanbrengen. Het tweede nadeel is dat je niet zomaar kan stoppen met het smeren van een corticosteroïdenzalf. De huid raakt namelijk gewend aan de zalf en je zal dit rustig moeten afbouwen. 

     

    Doderm Hydro RepairGel

    Onze Doderm HydroRepariGel bevat als belangrijkste ingrediënt de antilichamen uit het colostrum(biest) van koeien. Deze antilichamen hechten zich met name aan de toxines en nemen het “wapen” weg van de bacterie. Daardoor krijgt de huid haar weerstand terug. De "goede" bacteriën keren terug en worden gevoed door onze huidgel, terwijl de "slechte" bacteriën verdwijnen. De PH-waarden in de huid worden weer in de juiste balans gebracht. 

    Naast antilichamen uit colostrum bevat Doderm Hydro RepairGel alleen natuurlijke plantaardige oliën. Deze vetten worden door de eigen huid enzymen makkelijk afgebroken en kunnen zo daadwerkelijk worden opgenomen in de huid. Hierdoor regenereert de huid zichzelf en kan het zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. 

    Als laatste bevat Doderm Hydro RepairGel plantenextracten en vitamines die de zelf-regeneratie van de huid ondersteunen en zorgen de ceramiden ervoor dat de huidcellen bij elkaar blijven. Zo blijft de huid gehydrateerd en worden slechte bacteriën buiten de deur gehouden. Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt? Lees er alles over op onze “Hoe werkt het” pagina! 


    We hopen dat je door het lezen van deze blog over mok bij paarden meer te weten bent gekomen. Mocht je na aanleiding van deze blog toch nog met vragen zitten, mag je altijd contact met ons opnemen, we adviseren je graag!

    Hydro RepairGel Horse

    Regular Price
    from €27,50
    Sale Price
    from €27,50
    Regular Price
    Unit Price
    Translation missing: en.general.accessibility.unit_price_separator 
    Shop nu