Zomereczeem bij paarden

Zonnebrand bij Paarden

In de zomermaanden is het heerlijk als je paard lekker lang buiten kan staan. Minder prettig is het echter wanneer je paard te lang aan de zon wordt blootgesteld en zonnebrand oploopt. Ook paarden kunnen last krijgen van de zon en een geïrriteerde huid. In dit artikel gaan we dieper in op zonnebrand bij paarden en wat je kunt doen om het te voorkomen en te verzorgen.

paardenneus

 

Vormen van Zonnebrand

Te veel zon kan leiden tot zonnebrand bij paarden, maar ook tot andere problemen. Er zijn drie vormen van zonnebrand bij paarden:

  • Directe zonnebrand: veroorzaakt door te veel zonlicht, vergelijkbaar met mensen. Paarden met een witte neus of dunbehaarde huid zijn kwetsbaarder. Vaak zien we paarden met een verbrande neus. Dit kan goed behandeld worden met een verzorgende crème zoals Doderm Hydro RepairGel.

Zonnebrand door giftige fototoxische stoffen: bepaalde chemicaliën in de huid maken deze gevoeliger voor UV-licht. Deze stoffen komen voor in planten zoals St.-janskruid, berenklauw, boekweit, luzerne en rode klaver. Ook sommige 

  • geneesmiddelen, zalven en crèmes kunnen dit effect hebben. Raadpleeg je dierenarts als je deze voor je paard gebruikt.
  • Zonnebrand door leverproblemen: veroorzaakt door giftige planten zoals Jacobskruiskruid, die leverproblemen veroorzaken. Ernstige schade belemmert de lever in het verwerken van afvalstoffen. Zorg ervoor dat de weide vrij is van Jacobskruiskruid.

Symptomen van Zonnebrand 

Zonnebrand bij paarden kent verschillende gradaties:

  • Milde verbranding: roodheid, verdikking van de huid, warm en gevoelig bij aanraking.
  • Ernstige verbranding: blaren die vocht afscheiden, en na enkele dagen kan de huid afsterven, waardoor open wonden of korsten ontstaan. De echte schade wordt vaak pas na enkele dagen zichtbaar.

Bij ernstige gevallen kan bloedonderzoek naar leverwaarden en leverfunctie nodig zijn.

 

Voorkomen van zonnebrand

Preventie is altijd beter dan genezen. Om zonnebrand te voorkomen:

  • Overdekt tijdens piekuren: Zorg dat je paard in de schaduw staat of laat je paard binnen tijdens de krachtigste zonuren, tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Gebruik van UV-werende stoffen: zoals neusnetten, dekens en beenkappen. Veel vliegen- of eczeemdekens hebben tegenwoordig een UV-werende laag.
  • Zonnebrandcrème: smeer je paard regelmatig in met een watervaste zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor paarden, maar menselijke crèmes kunnen ook gebruikt worden, mits veilig voor dieren.

Verzorgen van zonnebrand

Bij ernstige zonnebrand is het verstandig je dierenarts te raadplegen voor een behandelplan. Bedek open wonden niet met een deken, omdat dit kan leiden tot broeien, infecties en slechte genezing. 

Milde zonnebrand kan behandeld worden met huidverzorgingsproducten die de huid kalmeren en hydrateren. Gebruik preventiemiddelen zoals zonnebrandcrème en UV-werende dekens en neusnetten om erger te voorkomen.

 

Doderm Hydro RepairGel

Onze Doderm Hydro RepairGel is zeer geschikt voor de verzorging van lichte huidverbranding. Het bevat antilichamen uit het colostrum (biest) van koeien, waardoor de huidweerstand toeneemt en de het microbioom  van de huid in balans wordt gebracht.

De gel bevat natuurlijke plantaardige oliën, die door de huidenzymen makkelijk worden afgebroken en opgenomen. Hierdoor regenereert de huid zichzelf en beschermt deze zich beter tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast bevat de gel plantenextracten en vitamines die de zelfregeneratie van de huid ondersteunen, en zorgen ceramiden ervoor dat de huidcellen bij elkaar blijven. Dit houdt de huid gehydrateerd en beschermt tegen bacteriën. Alles over onze natuurlijke ingrediënten lees je op onze ingrediënten pagina.

Wil je meer weten over hoe Doderm Hydro RepairGel precies werkt? Lees er alles over op onze “Hoe werkt het” pagina!

We hopen dat je door het lezen van deze blog meer te weten bent gekomen over zonnebrand bij paarden. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag!Hydro RepairGel Horse

Regular Price
from €27,50
Sale Price
from €27,50
Regular Price
Unit Price
Translation missing: en.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop nu